Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων Ελληνικού Πολιτισμού για το ΕΑΠ το οποίο βρίσκεται σε δίνη μεγάλων προβλημάτων τα οποία μπορεί να οδηγήσουν και σε κατάρρευσή του. Οι αριθμοί των εισακτέων φοιτητών είναι ενδεικτικοί της απογοητευτικής εικόνας που παρουσιάζει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων Ελληνικού Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του ρίχνει το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης στον μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Βασίλη Καρδάση (κάτω φωτό).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ Ε.Α.Π.
Στις 16/9/2019 ανακοινώθηκαν από το Ε.Α.Π. τα αποτελέσματα εισαγωγής στα προπτυχιακά τμήματα, ετήσιας και εξαμηνιαίας διάρθρωσης, τα οποία μόνο θλίψη και απογοήτευση προκαλούν. Αλλά ταυτόχρονα και έναν βαθύ προβληματισμό για το μέλλον του Ε.Α.Π.
Ο λόγος προφανής, όταν οι εισαχθέντες φοιτητές αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τις αντίστοιχα προσφερόμενες θέσεις, τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν χωρούν καμία παρερμηνεία ή εφησυχασμό.
Στον Ελληνικό Πολιτισμό, προκηρύχθηκαν 618 θέσεις και οι εισαχθέντες ήταν 88,αντίστοιχα στα υπόλοιπα ετήσιας διάρθρωσης προγράμματα σπουδών είχαμε: Ευρωπαϊκός Πολιτισμός 1062 και 97,στις Φυσικές Επιστήμες 451 και 30,στην Πληροφορική 954 και 121,Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών 965 και 305,Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός 81 και 15.
Στα εξαμηνιαίας διάρθρωσης, Δημόσια Διοίκηση 325 θέσεις και 137 εισαχθέντες και αντίστοιχα στην Διοίκηση Τουρισμού 203 και 79.
Για όλη αυτή την κατάσταση οι ευθύνες είναι διαχρονικές, στις εκάστοτε διοικήσεις του ΕΑΠ και στις ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας. Ιδιαίτερα όμως το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαραίνει την πρόσφατα αποχωρήσασα ΔΕ του ΕΑΠ, υπό την προεδρία του κυρίου Καρδάση και φυσικά τους υπευθύνους των προγραμμάτων σπουδών και τους κοσμήτορες.
Για τον Ελληνικό Πολιτισμό, που μας ενδιαφέρει και περισσότερο, αποτελούσε επί χρόνια την κορωνίδα του ΕΑΠ, με ένα πολύ υψηλό επίπεδο απόκτησης γνώσεων. Όσο όμως καλό και ποιοτικό να είναι ένα πρόγραμμα, πρέπει να ενισχύεται και να ανανεώνεται συνεχώς, ώστε να παραμένει ανταγωνιστικό. Εδώ κάτι τέτοιο δεν υπήρξε, το πρόγραμμα αφέθηκε στην τύχη του, όπως και τα υπόλοιπα προγράμματα, με την ΔΕ του ΕΑΠ να νοιάζεται μόνο για την δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Κανείς δεν έχει αντίρρηση στη δημιουργία και ύπαρξη σοβαρών και ποιοτικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, μόνο που ο ρόλος τους σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο είναι συμπληρωματικός, τα δημόσια πανεπιστήμια για να μπορούν να υπάρχουν και να αναπτύσσονται χρειάζονται ανταγωνιστικά και καινοτόμα προπτυχιακά, που σημαίνει ανανέωση και ενίσχυση των υφιστάμενων και δημιουργία νέων.
Επειδή τούτη την στιγμή βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, καλούμε την νέα ΔΕ του ΕΑΠ να πάρει άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες. ώστε να αντιστραφεί η πορεία αυτή, που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα. Οι όποιες πρωτοβουλίες και κινήσεις, θα πρέπει να παρθούν μετά από διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα(καθηγητές, φοιτητές, σύλλογοι), με στόχο την αντιστροφή, της μέχρι τώρα πορείας.
Σαφώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έχουν επηρεάσει ως ένα βαθμό, όπως η μη απόδοση κωδικού ΠΕ και κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε ορισμένα προγράμματα σπουδών, όπως του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, αλλά και το υψηλό κόστος των διδάκτρων.
Ευελπιστούμε, τόσο η νέα ΔΕ του ΕΑΠ, όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, και συνολικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε χιλιάδες φοιτητές και πτυχιούχους του ΕΑΠ, ενός δημοσίου πανεπιστημιακού ιδρύματος, του μόνου αναγνωρισμένου για την απονομή ακαδημαϊκών τίτλων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με την παροχή υψηλοτάτου επιπέδου γνώσεων, γεγονός το οποίο έχουν παραδεχθεί μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας συμβατικών πανεπιστημίων.
Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών και Πτυχιούχων του Ελληνικού Πολιτισμού, θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας προς την κατεύθυνση αυτή, της αναβάθμισης του ΕΑΠ και επανόδου του στην κορυφή των ΑΕΙ της χώρας μας.
Αθήνα,19/09/2019
Η πρόεδρος Βαρβάρα Ηλιοπούλου
Ο γενικός γραμματέας Στέλιος Τζανέλλης